Κοινώς γνωστή με τη διεθνή ονομασία «tenniselbow» η κλινική επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή του έξω επικονδύλου του αγκώνα, η οποία προκαλεί έντονο πόνο.
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και κατά συνέπεια οι συνεχείς μικροτραυματισμοί, προκαλούν μια ολοένα αυξανόμενη φλεγμονή που καταλήγει σε τενοντοπάθεια.

Μηχανισμός κάκωσης


Όταν ο αγκώνας λυγίζει και τεντώνεται την ίδια στιγμή που λυγίζει και τεντώνεται ο καρπός,  οι μύες του χεριού χρειάζεται να εκτελέσουν δύο αντιθετικές κινήσεις. Παρόλο που αυτό είναι φυσιολογικό, η συνεχής επανάληψη προκαλεί επιβάρυνση στους μύες οι οποίοι με τη σειρά τους πιέζουν το οστό στο ύψος των τενόντων. 

Το tenniselbow δεν αφορά μόνο τους παίκτες του τένις, ούτε ακόμη και μόνο τους αθλητές γενικά, αλλά και όλους όσοι,  για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, εκτελούν επαναλαμβανόμενες και μηχανικές κινήσεις για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Η επικονδυλίτιδα συχνά παραμελείται καθώς συγχέεται με τυχαίο άλγος, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να αποφευχθεί βλάβη σε αυτήν την ευαίσθητη άρθρωση και ειδικότερα στους τένοντες του αντιβραχίου (πήχης)

 

Συμπτώματα της επικονδυλίτιδας

Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή του αγκώνα, με πιθανή επέκταση στο αντιβράχιο έως στον καρπό.  Η κλίμακα του πόνου στο tenniselbow μπορεί να κυμαίνεται από ήπια δυσφορία ενώ ο αγκώνας κάνει κάποια κίνηση,  έως έντονο πόνο που μπορεί να γίνει αισθητός ακόμα κι όταν ο αγκώνας είναι ακίνητος

Ο πόνος είναι συχνά χειρότερος όταν το χέρι εκτελεί περιστρεφόμενες κινήσεις. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, όπως η έκταση του καρπού και η λαβή, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τον πόνο.

Καθημερινές κινήσεις που συχνά εκλύουν πόνο:

  • Στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, ο οποίος μπορεί να επεκτείνεται κάτω από το αντιβράχιο όταν σηκώνετε ή λυγίζετε το χέρι σας
  • Όταν πιάνετε μικρά αντικείμενα, όπως ένα στιλό
  • Όταν στρίβετε το αντιβράχιό σας, όπως για παράδειγμα όταν κάμπτετε τη λαβή της πόρτας ή όταν ανοίγετε το καπάκι ενός μπουκαλιού
  • Μπορεί επίσης να έχετε πόνο και δυσκαμψία όταν επεκτείνετε πλήρως το χέρι σας.

Στην έσω επικονδυλίτιδα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν και συμπτώματα δυσκαμψίας ενώ σπανιότερα έχουν διαπιστωθεί μουδιάσματα των δακτύλων του χεριού.

Το tenniselbow διαρκεί συνήθως μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών, με τους περισσότερους ανθρώπους (90%) να αναρρώνουν πλήρως εντός ενός χρόνου.

Η έξω επικονδυλίτιδα επηρεάζει το 2% του γενικού πληθυσμού ενώ η σαφώς λιγότερο συχνή έσω επικονδυλίτιδα (golfer’s elbow) εμφανίζεται σε ποσοστό 10-20% του συνολικού αριθμού των ασθενών που πάσχουν από επικονδυλίτιδα.

Δραστηριότητες που προκαλούν την έξω επικονδυλίτιδα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, tenniselbowμπορεί να εμφανιστεί σε όσους επιδίδονται σε δραστηριότητες ή εργασία που περιλαμβάνουν επανειλημμένα στρίψιμο του καρπού και κάμψη του αγκώνα ή όταν χρησιμοποιούνται συνεχώς οι μύες του αντιβραχίου.

Ειδικότερα, η έξω επικονδυλίτιδα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε άτομα που:

 • Παίζουν αθλήματα ρακέτας (τένις, μπάντμιντον ή σκουός) ή αθλήματα που περιλαμβάνουν ρίψη (ακόντιο ή δίσκος)

• Χρησιμοποιούν κατ’ επανάληψη εργαλεία χειρός (ψαλίδια κηπουρικής, κατσαβίδι ή ψαλίδι)

• Κάνουν επανειλημμένη χρήση εργαλείων σε δραστηριότητες όπως διακόσμηση, υδραυλικά ή πλινθοδομή

• Ασκούν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν λεπτές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις χεριών και καρπού (πληκτρολόγηση ή ράψιμο)

• Επιδίδονται σε ασχολίες που περιλαμβάνουν επανειλημμένη κάμψη του αγκώνα (όπως για παράδειγμα το βιολί και η κιθάρα, αλλά και ζωγράφοι)

Στην πραγματικότητα, τα αθλήματα ρακέτας αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης tenniselbow στο ξεκίνημα και όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά το όνομά του, μόνο 5 στα 100 άτομα παθαίνουν tenniselbow από τένις ή άλλο άθλημα ρακέτας.

Διάγνωση της επικονδυλίτιδας

Ο πλέον κατάλληλος για τη διάγνωση του tenniselbow είναι ο ορθοπεδικός.

Ο γιατρός υποβάλλει τον ασθενή σε απλά τεστ. Ένα από αυτά είναι η εμπόδιση επέκτασης του χεριού το οποίο πρέπει αρχικά να λυγίσει. Εάν ο ορθοπεδικός, που προκαλεί την αντίσταση στην κίνηση του βραχίονα διατηρώντας τον καρπό του ασθενούς κλειδωμένο, προκαλεί τον πόνο, τότε είναι επικονδυλίτιδα. Το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση είναι αρκετά για τη διάγνωση. Αν ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία, υπέρηχο ή ακτινογραφία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης άλλων παθήσεων. Ακόμη πιο σπάνια ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ηλεκτρομυογράφημα για τον αποκλεισμό της πιθανότητας άσκησης πίεσης στα νεύρα.

Πρόληψη της επικονδυλίτιδας

Δεν είναι πάντα εύκολο να αποφύγει κανείς την έξω επικονδυλίτιδα, ειδικά εάν προκαλείται από κινήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας. Η μη υπερβολική πίεση στους μυς που περιβάλουν τον αγκώνα συνήθως αποτρέπουν την επιδείνωση της κατάστασης.

Εάν το tenniselbowπροκαλείται από άθλημα όπως τένις ή άλλη δραστηριότητα που απαιτεί επανειλημμένη πίεση στην άρθρωση του αγκώνα σας, η αλλαγή της τεχνικής σας μπορεί επίσης να βελτιώσει το πρόβλημα και να αποφευχθεί η φλεγμονή.

Κάποιες διατατατικές ασκήσεις (stretching)  είναι επίσης πολύ χρήσιμες στη μείωση των συμπτωμάτων της επικονδυλίτιδας, όπως η κάμψη του καρπού με τη βοήθεια του άλλου  χεριού και ενώ το πονεμένο χέρι είναι τεντωμένο.

 

Θεραπεία της επικονδυλίτιδας

Η θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας ήtenniselbowεξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της φλεγμονής. Έτσι, εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, το πρώτο βήμα είναι η ξεκούραση.

Αυτό σημαίνει ότι για κάποιες μέρες ή και εβδομάδες θα πρέπει να σταματήσετε ή να μειώσετε τη συμμετοχή σας σε αθλήματα, βαριές δραστηριότητες και άλλες ασχολίες που προκαλούν οδυνηρά συμπτώματα.

Τα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Ο γιατρός σας ωστόσο μπορεί να σας προτείνει ενέσεις με κάποιο στεροειδές όπωςη κορτιζόνη για μεγαλύτερη ανακούφιση.

Η χρήση επίσης ελαστικού επιδέσμου ή νάρθηκα αποτρέπει τις επώδυνες κινήσεις και βοηθά στην πιο γρήγορη αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών.

Η φυσικοθεραπεία δίνει επίσης μία πολύ αποτελεσματική λύση στο  πρόβλημα της επικονδυλίτιδας. Ειδικές ασκήσεις είναι χρήσιμες για την ενίσχυση των μυών του αντιβραχίου ενώ η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πάγο (κατά την οξεία φάση), μασάζ, υπέρηχους, τεχνικές διέγερσης των μυών, TECAR, θερμά επιθέματα (στην υποξεία και χρόνια κατάσταση, αλλά και ολιστικές, φυσικές και μη επεμβατικές τεχνικές όπως η μέθοδος bowen (bowtech), manualtherapy,  βελονισμόςκ.α.

Η χειρουργική επέμβαση ως θεραπεία επικονδυλίτιδας

Εάν έπειτα από 6 έως 12 μήνες μη χειρουργικών θεραπειών τα συμπτώματα επιμένουν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για το tennis elbow περιλαμβάνουν την αφαίρεση ασθενών μυών και την επανασύνδεση υγιών μυών πίσω στα οστά.

Η σωστή χειρουργική προσέγγιση για εσάς θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν το εύρος του τραυματισμού σας, τη γενική υγεία σας και τις προσωπικές σας ανάγκες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές. Συζητήστε επίσης για τα αποτελέσματα που είχε ο γιατρός σας και τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με κάθε διαδικασία.